LijnGroen

Ik wil een thuisbatterij plaatsen

Bij het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter komt het erop aan om zoveel mogelijk zelfgeproduceerde energie te verbruiken. Zo moet je minder elektriciteit van het net halen. Een efficiënte, doeltreffende manier om die zelfconsumptie te verhogen, is een thuisbatterij voor zonnepanelen. Die werkt als volgt:

  1. Verbruik je overdag geen elektriciteit omdat er niemand thuis is? Geen nood, de thuisbatterij slaat die overtollige groene stroom op (afhankelijk van de capaciteit). Je zet die stroom dus niet op het net.
  2. Begin je ’s avonds te koken? Gebruik je je vaatwasser of wasmachine? Dan gebruik je die gratis, groene stroom. Je moet pas elektriciteit van het net halen als je batterij leeg is.
  3. ’s Avonds en ’s nachts laadt je batterij ook op met elektriciteit aan het daltarief. Als het overdag slecht weer is, kan je dus die goedkopere stroom gebruiken.

BELANGRIJK: met een thuisbatterij kan je je zelfconsumptie verhogen van ongeveer 30% naar 60%. Zo kan je nog extra besparen op je energiefactuur. Heb je al zonnepanelen en wil je een thuisbatterij plaatsen? Of heb je interesse in een zonnepanelen-installatie met zo’n batterij? Vraag dan zeker advies.

 

Extra tips om de zelfconsumptie van je zonne-energie te verhogen

Naast een thuisbatterij zijn er nog manieren om het verbruik van je zelfgeproduceerde energie te verhogen. Enkele tips voor een optimaal rendement van je zonnepanelen:

  • Gebruik je huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag (was- en droogmachine, vaatwasser, …). Er komen steeds meer ‘slimme’ toestellen op de markt met timers of een bediening via een app.
  • Heb je een elektrische boiler? Zorg ervoor dat die overdag je sanitair water opwarmt met een tijdschakelaar.
  • Rijd je met een elektrische wagen? Laad die dan overdag op als je thuis bent.